ΚΟΡΙΟΙ

Οι κοριοί είναι ένα παρασιτικό έντομο, άπτερο. Πρόκειται για κοκκινωπά, επίπεδα, σχήματος οβάλ έντομα μέχρι 5 mm. Οι κοριοί τρέφονται μόνο με αίμα. Οι κοριοί δραστηριοποιούνται κυρίως της βραδινές ώρες. Τους συναντάμε κυρίως σε σχισμές ή ρωγμές, στις ραφές των στρωμάτων, πάνω στα σεντόνια και στα έπιπλα. Ωστόσο δεν είναι απίθανο να τους εντοπίσουμε σε πρίζες κορνίζες και σοβατεπί. Παλιότερα τους συναντούσαμε μόνο σε θαλάμους στρατοπέδων. Με την αύξηση των ταξιδιών τα τελευταία 10-15 χρόνια παρατηρείται έξαρση παρουσίας κοριών σε δωμάτια ξενοδοχείων, καμπίνες πλοίων αλλά και συχνά σε οικιακούς χώρους.

Οι κοριοί μεταφέρονται πολύ εύκολα από ένα χώρο σε κάποιον άλλο. Οι πιο διαδεδομένοι τρόποι μεταφοράς είναι:

  • Με τις αποσκευές από ταξίδια και λοιπές μετακινήσεις
  • Σε χώρους μαζικής εστίασης (κινηματογράφος – ξενοδοχεία – στρατόπεδα κλπ)
  • Από μέσα μαζικής μεταφοράς (αεροπλάνα – τρένα κλπ)

Ο κοριός από την φύση του θεωρείται από τα πιο δύσκολα έντομα στην καταπολέμησή του, όσο πιο γρήγορα αντιληφθούμε την ύπαρξη κοριών σε ένα σπίτι τόσο πιο εύκολη θα είναι και η αντιμετώπισή τους.

Ο κοριός πολλαπλασιάζεται με πολύ ταχείς ρυθμούς, στο σπίτι κάνει φωλιές όχι μόνο στα κρεβάτια και στα στρώματα αλλά μπορεί να φωλιάσει μέσα σε πρίζες, ντουλάπες, σχισμές στο πάτωμα (ειδικά σε ξύλινο πάτωμα), σε ψευδοροφές και σε πολλά άλλα σημεία.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Για την απεντόμωση κοριών απαιτούνται παραπάνω από μία εφαρμογές.

Η απεντόμωση για κοριούς απαιτεί εφαρμογές βασισμένες σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα καταπολέμησης με επαναληπτικούς ψεκασμούς και ταυτόχορνη απομάκρυνση των αντικειμένων για την εφαρμογή υποκαπνισμού. Η μεγάλη εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο και την εφαρμογή ειδικών και ταυτόγχρονα ασφαλών σκευασμάτων όταν διενεργείται ψεκασμός για κοριούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της εφαρμογής.

ΨΥΛΛΟΙ

Το μέγεθος ενός ψύλλου κυμαίνεται από 1,5 έως 3,3 χιλιοστά. Οι ψύλλοι τρέφονται με αίμα. Τα πόδια τους είναι μακριά, για να μπορούν να εκτελούν μεγάλα άλματα τα οποία φτάνουν μέχρι και 200 φορές το ύψος του σώματός τους Ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους είναι η σκληρότητα του σώματός τους, κάτι το οποίο τους επιτρέπει να αντέχουν την πίεση. Οι ψύλλοι προτιμούν να τρέφονται από ζώα τριχωτά όπως οι γάτες, οι σκύλοι, τα ποντίκια και διάφορα άλλα ζώα. Ένας ενήλικος ψύλλος μπορεί να ζήσει πάνω στον ξενιστή του μέχρι και εκατό ημέρες. Η εξάπλωση του πληθυσμού των ψύλλων είναι ραγδαία και αν δεν λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα το πρόβλημα θα είναι σύντομα εκτός ελέγχου.

Οι ψύλλοι μεταφέρονται κυρίως στο χώρο μέσω των κατοικίδιων (κυρίως από γάτες ή σκύλους) και μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. συνήθως τσιμπάνε στα πόδια, γύρω από την μέση και στους αγκώνες.

ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τα κουνούπια είναι γνωστό ότι είναι ενοχλητικά τόσο με τα τσιμπήματα που δημιουργούν, τις αλλεργίες αλλά και την αϋπνία που μπορεί να μας προκαλέσουν. Εκτός από ενοχλητικά όμως είναι και επικίνδυνα για τον άνθρωπο γιατί μπορεί να μεταφέρουν εξαιρετικά επικίνδυνες ασθένειες όπως είναι ο κίτρινος πυρετός, η ελονοσία, η εγκεφαλίτιδα.

Γνωρίζοντας τον βιολογικό κύκλο ζωής των κουνουπιών μπορούμε πιο εύκολα να τα εξολοθρεύσουμε. Το συνεργείο απεντομώσεων κουνουπιών της εταιρείας μπορεί να εντοπίσει τις κύριες εστίες που κατοικούν τα κουνούπια, να εστιάσει σε αυτές και να έχετε ένα άριστο αποτέλεσμα.

ΑΚΑΡΕΑ

Το άκαρι είναι αρθρόποδο  πάρα πολύ μικρό σε μέγεθος και δυσδιάκριτο με γυμνό οφθαλμό, ενώ το μέγεθος του συνήθως είναι μικρότερο του ενός χιλιοστού του μέτρου.

Τα ακάρεα γενικά δεν είναι επικίνδυνα και συνήθως δεν μεταφέρουν ασθένειες, μπορεί όμως να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να εξελιχθούν και σε χρόνιες αλλεργίες. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα και να επιβαρύνουν την υγεία σε ανθρώπους που πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα και συγκεκριμένα από άσθμα.

Τα ακάρεα σκόνης θεωρούνται από τα χειρότερα αλλεργιογόνα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ

Πολλά είδη πτηνών και κυρίως περιστέρια δημιουργούν καταφύγια σε χώρους αστικών κτιρίων. Η παρουσία τους δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά συχνά συντελεί σε καταστροφές και επιμολύνσεις, εξαιτίας των περιττωμάτων τους, αφού είναι φορείς εκτοπαρασίτων (π.χ. όπως τα ακάρεα και οι ψύλλοι) και πηγές αλλεργιογόνων ουσιών.

Η αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν τα πτηνά και κυρίως τα περιστέρια περιλαμβάνει:

  • Την επιθεώρηση του χώρου. Αναγνωρίζεται το είδος του πτηνού και αναζητούνται τα κρίσιμα σημεία, όπου αυτά χρησιμοποιούν για τη δημιουργία της φωλιάς τους, αλλά και για την εξεύρεση τροφής και νερού.
  • Την τροποποίηση του περιβάλλοντος, κατά τρόπο, ώστε να είναι λιγότερο ελκυστικό στις επισκέψεις τους.
  • Την τήρηση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και περιορισμός της διαθέσιμης τροφής και του νερού στους χώρους που συχνάζουν τα πτηνά, ώστε να αποτρέπεται η προσέλκυσή τους.

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Μηχανικά μέσα απώθησης, όπως είναι οι ακίδες (καρφιά) απώθησης. Τοποθετούνται στα σημεία που τα πτηνά εμφανίζονται τακτικά, όπως μπαλκόνια, περβάζια, παράθυρα και άλλα.

Φυσικά μέσα όπως φυτικά εκχυλίσματα με διάφορους τρόπους δράσης, χρησιμοποιούνται συχνά και συμβάλλουν, αν και περιορισμένα, στην απώθηση και την απομάκρυνση των πτηνών.

ΣΑΡΑΚΙ

Συναντάται συνήθως σε παλιά έπιπλα, πέργκολες, δοκάρια, κεραμοσκεπές, ξύλινες οροφές και δάπεδα. Το σαράκι αναπτύσσεται σε συνθήκες υγρασίας-μη καλού αερισμού και φυσικού φωτισμού. Αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα, εξαπλώνεται και καταστρέφει πολύ γρήγορα μεγάλες μάζες ξύλου.

Ενδείξεις προασβολής από σαράκι είναι:

  • Μικρές τρύπες στο ξύλο, σχηματισμένες σήραγγες, τούνελ στις ξύλινες επιφάνειες
  • Λεπτή σκόνη-πούδρα που πέφτει από τις τρύπες εισόδου
  • Προνύμφες σαρακιού, συνήθως σε μπεζ χρώμα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ

Με τον εμποτισμό του ξύλου με εντομοκτόνα σκευάσματα με τη μέθοδο των ενέσεων, μέσα από οπές που ανοίγονται στις ξύλινες επιφάνειες. Οι οπές αφήνονται ανοιχτές επί αρκετές μέρες σε συνθήκες καλού αερισμού και στη συνέχεια κλείνονται με κερί.

Με Υποκαπνισμό (fumigation) όπου γεμίζουμε μια περιοχή με χημικά αέρια ή καπνογόνα, που ασφυκτιούν ή δηλητηριάζουν τα παράσιτα. Αποτελεί την κύρια μέθοδο που χρησιμοποιείται κατά την επεξεργασία των προϊόντων που πρόκειται να εισαχθούν ή να εξαχθούν για την αποτροπή της μεταφοράς παρασίτων. Το αέριο της φωσφίνης διαπερνάει το ξύλο εισχωρεί στο εσωτερικό και σκοτώνει όλα τα έντομα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ;

Πατήστε το παρακάτω κουμπί, συμπληρώστε τη φόρμα και ένας ειδικός συνεργάτης μας θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας.